Färdas i stil

De som uppskattar sin moped lite mer än andra och kanske inte bara ser den som ett praktiskt fortskaffningsmedel, kan välja att lägga lite extra kärlek på den. Det vill säga, det går att utrusta sin moped med både det ena och det andra. En del gillar att köpa på sig utrustning för att göra mopeden starkare och bättre, andra satsar sina slantar på att utveckla underverkets utseende istället. Det finns en hel del böcker och artiklar om såväl fordon och renovering som om delar och gamla knep. Här kommer vi att ta upp en del av de olika tekniker som finns för att bidra.

Att göra mopeden bättre att köra börjar väldigt ofta med att man byter ut däcken. Det finns olika alternativ beroende på vilken moped man kör och framförallt var man kör. Landsvägskörningen kräver en annan sorts däck än stadskörningen. Man kan även skaffa mopeddelar som nytt avgassystem för bättre riv i ljudet, och bromsarna kan bytas ut om det skulle behövas efter en tuff säsong. Dessutom går det att sätta på nya backspeglar om man inte gillar originalen. Man kan installera nya kedjor som löper bättre och minskar risken för att motorn orsakar problem under körning. Och går man sen in under huven så finns det oändligt med mopeddelar som kan uppdateras och bytas ut, allt för att moppen ska gå så smidigt som möjligt.

Musik i lurarna

Det finns nästan ingenting som kan förbättra en upplevelse som musik kan göra! När man satt på sin playlist och kisar mot solen är det svårt att inte känna sig på topp. Även om det är någonting som inte begränsas till fordon och mopeder, tycker vi att det har sin plats på denna sida också. För att hitta rätt lurar och kanske också hitta inspiration om vart man kan bege sig för att uppleva sommaren, är detta en sida som har det mesta: voize.nu.

Bara fantasin

Om det istället handlar om utseende så är det egentligen bara fantasin som sätter stopp. Kåpor och styre som blivit uppdaterade gör stor skillnad på moppens look. Handtagen kan också göras coolare, precis som lamporna. Man kan välja att dekorera med dekaler. Antingen sätter man dit snygga loggor, roliga texter, tribaler eller grafiska mönster, eller så kör man rejält och trycker fast 3D-stjärnor med glitter, fälgklistermärken, ”skotthål” och blodiga händer. Många gillar också att pynta med pinuppor, en klassiker som funnits med länge. Det finns till och med speciell tejp som används för att göra chassit snyggare och pennor som är gjorda för att freestyla snygga motiv på mopeden.

Mopeddelarna är oerhört lättåtkomliga i dagens samhälle. Inte som på den gamla goda tiden, då mopedfantaster var tvungna att ta sig mellan affärer och verkstäder som sålde delar och styling-utrustning för fordon. Många hade kanske sina favoritställen, ofta baserat på vilka märken som de olika affärerna sålde. Där kunde man hänga och diskutera kåpor och däck och doftgranar. Även idag går det såklart att handla mopeddelar i en fysisk affär, även om många kanske föredrar att kolla online.

Rätt kläder

Oavsett om man är kille eller tjej finns det bra kläder som funkar bra när man skall ut på äventyr. Det är viktigt att ha kläder som skyddar och värmer utan att bli otympliga. En hel del av kollektionerna som kommer fram under vår och sommar är väldigt lätta och tunna. Väljer man noga kan man dock hitta en hel del som funkar bra oavsett stil och årstid. Shoppingsidan vi länkar här, bjuder på en rad tips som kan vara fullträffar!

Mopeddelar på nätet

På ett sätt är det lättare att söka efter rätt grej på internet, men den ska också gå att handlas och skickas hem till dig, osedd. Ibland får man kanske bara hoppas att det blir rätt när beskrivningen är fåordig. Man kan också införskaffa sina mopeddelar via tidningsannons, antingen i en fysisk tidning eller på internet. Där erbjuder andra motorfantaster delar från gamla mopeder som kanske är svåra att hitta nya.

Det kan ta lite tid att hitta rätt affär och sen hitta rätt pryl, men sen är det också lite av tjusningen. Desto mer tid man spenderat med att hitta rätt mopeddel, desto roligare är det att meka fast den senare och sen använda den nyutrustade mopeden.

Friluftsliv

För många kanske mopeder och fordon inte är förenligt med natur och friluftsliv, men för åtskilliga är dessa två nära bundna. Det finns otrolig rikedom vad gäller naturupplevelser i Sverige och med rätt utrustning kan man enkelt få med sig all packning även på en båge. Det handlar till stor del om att välja rätt utrustning och om att fokusera på vikt eller volym. För inspiration och tips rekommenderar vi denna sida som har en hel del bra tips för natur och träning.